Dobro vam je poznata situacija kada želite da kupite neki kućni aparat, laptop ili automobil. Postoji more proizvoda i gomila informacija koje bi trebalo da znate kako biste napravili najbolji izbor. Specifikacije uređaja, materijali, garancija, cena, popusti itd. su sve stvari koje u toj situaciji treba da držite u malom prstu, ako stvarno želite da prođete najpovoljnije.

Kada podižete kredit situacija je malo ozbiljnija, uglavnom su veći iznosi u pitanju, a mnogo je prostora za grešku. Naravno, ako se na vreme informišete, sve će dobro proći. U nastavku teksta saznajte šta sve treba da znate pre nego što se odlučite na podizanje kredita.

Svrha podizanja kredita – koji kredit vam je potreban? 

Pre svega treba da razmislite u koju svrhu podižete kredit. Tako ćete moći bolje da se orijentišete i odaberete vrstu kredita koja vam najviše odgovara. Banke obično nude stambene kredite, kredite za adaptaciju, za izgradnju, auto i potrošačke kredite, kao i keš kredite.

Bez obzira na vrstu kredita koja vam je potrebna, imajte u vidu da postoji mogućnost da budete odbijeni, zato uvek proverite opcije za kredit u kešu, jer su uslovi obično najpovoljniji, a šanse za odbijanje su dosta manje.

Jedan univerzalan savet je da ne uzimate onaj kredit koji ćete otplaćivati mnogo duže nego što ćete koristiti ono na šta je potrošen novac. To je nažalost čest slučaj, a ljudi onda dugo ostaju nezadovoljni svojom odlukom što su uopšte uzimali kredit. Ipak, dobra informisanost i pomoć pri odluci sve to može preduprediti.

Sa druge strane, ukoliko planirate da uložite novac ili iskoristite šansu za povoljne kredite, tada ovaj savet ne važi, jer ćete vi odmah potrošiti pozajmljeni novac, a rezultati treba da dođu tek nešto kasnije.

Ne žurite sa odlukom i potražite pomoć savetnika ili bankara za podizanje kredita

Veoma česta greška se pravi kada ljudima nešto ‘’iskrsne’’, kada im je brzo potreban novac za određenu namenu. U julu mesecu, to može biti povoljni aranžman za letovanje u avgustu ili određena bela tehnika na akciji, štagod. 

Tada nema vremena za mnogo razmišljanja, pojavila se potreba za nečim o kojoj ranije nismo ni razmišljali, uzbuđeni smo, a ponekad i brzopleti. Od ključne je važnosti ostati staložen i ne donositi prerano odluke. 

Ukoliko nemate vremena i mogućnosti da se sami uhvatite u koštac sa bankom koja dobro poznaje svoj posao i najsitnije detalje ugovora, razmislite o opciji da potražite pomoć savetnika. To može koštati možda u samom početku, ali na duge staze vas može sačuvati od većih gubitaka i nesmotrenih poteza.

Fiksna ili varijabilna kamatna stopa?

Još jedna važna odluka je izbor kamatne stope. Kamatna stopa predstavlja procenat na osnovu kog će se obračunavati kamata, odnosno iznos uvećanja vašeg duga banci. Ona može biti fiksna, varijabilna ili mešovita.

Fiksna kamatna stopa ostaje ista tokom celog perioda otplate kredita i ona je obično najpovoljnije rešenje za klijente banaka, dok u većini slučajeva banci ide u korist varijabilna kamatna stopa. 

Zato banke često koriste priliku da ponude ugovor kojim je predviđeno da kamatna stopa bude fiksna samo jedan određeni period, nakon kog će se računati varijabilna. Ovaj sistem predstavlja mešovitu kamatnu stopu. 

Varijabilna kamatna stopa je klizav teren za klijente, jer na taj način dug stalno može rasti u zavisnosti od brojnih faktora i tako banka ostvaruje mnogo veći profit – na račun klijenta.

Još nekoliko bitnih informacija koje možda niste znali

Ukoliko ste angažovali profesionalce za savetovanje, ne morate mnogo brinuti, već će oni imati odgovore na sva pitanja i rešenje za sve probleme, ali ako niste, bilo bi dobro da razmislite o ovih nekoliko stvari.

Pre podnošenja zahteva za keš kredit ili druge vrste kredita koje možete dobiti na vaš račun, obavezno otvorite račun u istoj banci, jer se prebacivanje sredstava na račun druge banke može naplatiti kroz proviziju.

Detaljno čitajte ugovor i sve ostale papire koje potpisujete. Ne dozvolite da vas bilo šta omete u tome da doznate sve skrivene dodatne troškove. Odvojite ako je potrebno i pola sata, sedite i natenane pročitajte ugovor. Sa bankarskim službenicima razjasnite sve nejasnoće i ne potpisujte dok ne budete u potpunosti sigurni da je sve dogovoreno i transparentno.

Obratite pažnju na moguće začkoljice sa varijabilnom kamatom i naplatom prevremeno isplaćenog duga. Banka će pokušati na svakom koraku da od vas izvuče dodatan novac, jer to je način njenog poslovanja, koje ukoliko je neuspešno, banka propada.

Vodite računa o valuti u kojoj podižete kredit i u kojoj valuti ste u obavezi da isplatite kredit. Ovo je jedno od zahtevnijih pitanja i toplo preporučujemo da se posavetujete sa nekim u vezi valute. Odgovor na pitanje nije univerzalan, naprotiv, zavisi od mnoštva faktora, pa će biti najbolje obratiti se nekome ko je uvek u toku.

Nadamo se da vam je ovaj tekst bio koristan i da vam je pružio informacije koje će vam koristiti u daljem procesu podizanja i otplate kredita.