Sipanje mleka iz bokala u čašu

Ishrana je izuzetno važna za sportiste, jer predstavlja jednu od najznačajnijih karika u održavanju njihove životne rutine, pomoću koje čuvaju zdravlje i spremnost svog organizma. Zato je svaka namirnica pažljivo birana. 

Mlečni proizvodi su prepoznati kao važan element ishrane sportista, odnosno, kao namirnice koje pružaju veliki broj nutritijenata, i pozitivno utiču na organizam. Evo koje su to prednosti mlečnih proizvoda, i na koji način doprinose spremosti jednog sportiste.

Kalcijum i proteini kao izvor zdravlja i energije 

Dve supstance koje su potrebne svakom čoveku, i onima koji se ne bave sportom i onima koji su u tome profesionalci, jesu kalcijum i proteini. Doručak kome su dodatak Imlekovi proizvodi od mleka, predstavlja odličan početak dana za jednog sportistu. 

Niskokalorično mleko, jogurt kao i mladi sir, prepuni su proteina i kalcijuma koje naš organizam dobija prilikom konzumacije nekih od ovih proizvoda. Dovoljna je jedna šolja jogurta, kako bi se zadovoljila trećina neophodne količine kalcijuma na dnevnom niovu, kao i 17% neophodne količine proteina. 

Kalcijum je izuzetno važan za sportiste, pre svega zato što ojačava kosti, i telesnu konstituciju. Takođe, i pozitivna svojstva proteina poput davanja enegije i snage, neophodna su za sportistu koji želi da postiže dobre rezultate u sportu kojim se bavi. 

Kako kalcijum iz hrane jača kosti? 

Kalcijum pozitivno utiče na naše kosti, odnosno jača ih tako što povećava njihovu masu, čini ih jačim i elastičnijim, što se posebno vidi u starosti kada kosti postaju slabije i kada mnogo lakše može doći do preloma. Zato je unos kalcijuma iz hrane izuzetno važan za jačanje kostiju.  

U Finskoj je sprovedeno istraživanje na devojčicama uzrasta 10-12 godina. Jednoj grupi devojčica je ishrana bila obogaćena sirom, dok je drugoj bila obogaćena kalcijumom i vitaminom D. Kod devojčica čija je ishrana bila obogaćena sirom zabeležen je drastično veći porast u masi kostiju. 

Čudotvorna dejstva vitamina D 

Mleko može biti obogaćeno i vitaminom D, a ovaj vitamin je već neko vreme glavni sastojak određenih vrsta jogurta. Ovaj izuzetno važan vitamin se obično ne nalazi na našoj listi prioriteta, odnosno, ne konzumiramo ga u dovoljnoj meri što je veliki propust s obzirom na njegova pozitivna dejstva na zdravlje

Vitamin D je izuzetno važan za pravilan rast kostiju i zuba, kao i dobar rad mišića, što je veoma važno svakom sportisti. Osim toga, vitamin D podstiče i rad nervnog i imunološkog sistema, tako što služi za borbu protiv bakterija i virusa. 

Ono što je zanimljivo je da naš organizam ima sposobnost da sam proizvede vitamin D, ako provedemo dovoljno vremena na suncu. Ipak, ovo može predstavljati problem za one koji provode mnogo više vremena unutra, ili žive u području bez dovoljno sunčeve svetlosti. 

Zato je unos vitamina D putem mlečnih proizvoda izuzetno važan i predstavlja odličan način da se zadovolji potreba za ovim vitaminom na dnevnom niovu. 

Uz mlečne proizvode stabilan krvni pritisak 

Komadi polutvrdog sira na stolu

Za hipertenziju, odnosno povišen krvni pritisak kažu da je bolest savremenog doba, a hipotenzija odnosno nizak pritsak utiče na malaksalost i umor. Jedan od načina da se izbegnu ove oscilacije krvog pritiska je i regulisana ishrana. Upravo zato, unos mlečnih proizvoda je izuzetno značajan.  

Zbog nutritijenata kojima su bogati, u kojima prednjači pre svega kalcijum, mlečni proizvodi pomažu da se održi stabilan krvni pritisak. Ovo je izuzetno važno za sportiste, kako bi neometano mogli da se bave fizičkom aktivnošću, i da se ne osećaju tromo, umorno ili nervozno. 

Još su nas naši roditelji učili da nam dan počne sa čašom mleka ili jogurta, a ova zdrava navika proširila se u mnogo više aspekata. Danas postoji pregršt mlečnih proizvoda, izrađenih po najrazličitijim formulacijama, tako da svako može da pronađe svoju dnevnu dozu zdravlja među njima.