Nije lako praviti promene, to znaju oni koji se plaše novog i neizvesnosti koja uz to ide. Sve što nam je nepoznanica lakše prebrodimo kada sakupimo dovoljno pravih i pouzdanih informacija koje će nas pripremiti na ono što nas čeka. Sve ovo je primenljivo na situaciju kada se odlučimo da se operišemo i time uklonimo neki estetski nedostatak, a vrlo često i kada nas na to uputi lekar kada neki naizgled estetski problem ugrožava funkcionalnost. Jedna od takvih intervencija je i operacija kapaka, koja je vrlo tražena operacija, poznata i pod nazivom blefaroplastika. Evo informacija koje će vam pomoći ako razmišljate o tome da to bude metod ulepšavanja koje želite, ali i kao dopuna onome u šta vas je uputio vaš oftalmolog.

Šta je operacija kapaka i zašto se radi

Operacija očnih kapaka, gornjih ili donjih, ili blefaroplastika jeste vrsta hirurške intervencije koja za cilj ima uklanjaje viška kože oko očiju. Ona se može raditi pomoću mikrohirurških instrumenata, ali mnogo češće je to laserska metoda, koja je neprevaziđena i u mnogim drugim hirurškim intervencijama. Operacija gornjih kapaka se radi kada postoji višak kože koji oprekriva kapak, što može biti praćeno jutarnjim oticanjem kapaka. Sve to može da dovede da se pogorša vid, što je važnije nego nekoliko sitnih bora i samog viška kože. Kod donjih kapaka, razlog za blefaroplasiku je kada su podočnjaci takvu da su opušteni, ali i naduti, odnosno kao masni jastučići. Kada se to radi isključivo iz estetskih razloga, uglavnom to rade pripadnice lepšeg pola, koje na primer zbog opuštenosti kapaka ne mogu da se šminkaju, ali i da bi promenile izgled očiju u one koje su naročito trendi poslednjih godina, a to su mačije oči, odnosno foxy eyes.

Koji su simptomi i znaci koji ukazuju na potrebu za operacijom kapaka

Kao što smo već naveli, hirurg indikuje operaciju kapaka pacijentu kod koga se javlja zamagljen vid usled njihove spuštenosti i natečenosti. Osim toga što se to dešava sa starenjem, postoji i takozvana ptoza kapaka, koja može biti urođena ili stečena. Simptom da je po sredi problem sa kapcima jeste nedovoljna jačina mišića u tom predelu lica, ali i problemi sa funkcionisanjem nerava u tom predelu. Kada kapak bude toliko opušten da prekriva zenicu i kada ometa vid, to je jasan znak da je operacija kapaka neophodna, da ne bi došlo do slabovidosti i oštećenosti perifernog vida. Kada se prvi simptomi pojave, nije zgoreg da se proba sa vežbanjem tog dela lica. Vežbe lica se inače vrlo često zanemaruju, ali mogu biti izrazito korisne i za lepotu ali i kao prevencija nekih stanja koja mogu uticati na zdravlje. One se svode na jačanje mišića lica , što može doprineti da se ublaži opuštenost i njegova neelastičnost.

Kako se odvija proces pripreme za operaciju kapaka, same operacije i kakva je postoperativna nega

Svakoj operaciji treba da prethodi adekvatna anamneza koju uzima izabrani hirurg. To je jako važan deo celokupne procedure, iak onema nekih prevelikih ograničenja kada su druga prisutna zdravstvena stanja u pitanju. Važno je pak s druge strane da se hirurg obavesti o tome koju terapiju uzima potencijalni pacijent – jer neka mora da se koriguje kao što su lekovi za regulaciju zgrušavanja krvi. Takođe, preporučuje se da se ne koriste nikotinski preparati, odnosno cigarete bilo koje vrste, kao i da se ne stavljaju kozmetički preparati na lice na sam dan operacije.   

Sama operacija se izvodi u lokalnoj anesteziji, što govori o tome koliko je proces rutinski i bezbolan, a i samo trajanje govori da nema neke komplikovane proccedure. Naime, sama operacija traje od 30 minura do sat vremena, u zavisnosti od toga da li se rade samo gornji ili i gornji i donji kapci. Rez se pravi na pregibu gornjih kapka, što omogućava da ožiljak bude gotovo nevidljiv, dok se kod donjih rez pravi ili ispod trepavica ili unutar samog kapka. Tom prilikom se izvlači višak masnoće ili se uklanja višak kože. Ono na šta pacijent mora računati jeste nekoliko slobodnih dana bez napornih aktivnosti i izbegavanje sunca. Sam postoperativni tok ne traje dugo, do sedam dana, a sve to naravno zavisi od toga koliko se koža sama po sebi regeneriše. Eventualni blagi otoci mogu da se ublaže hladnim oblogama. Sama toaleta oka je izuzetno bitna u danima nakon operacije, ali to ne predstavlja neke komplikovane radnje, samo čišćenje fiziološkim rastvorom, kao i mazanje krema koje je prepisao lekar.

Kako izabrati najboljeg oftalmologa za operaciju kapaka i na šta obratiti pažnju

Najbolji oftalmolog za ovu vrstu operacije jeste onaj ko će napraviti dobru procenu i pre svega dobro informisati pacijenta. Nije svako stanje za operaciju – nekada su pacijentkinje nerealne i potrebna im je realna procena koja će odložiti operaciju i uputiti ih na neke alternativne procedure. Dakle, onaj oftalmolog koji neće pošto poto operisati svakog pacijenta koji to poželi, već samo kada je to opravdano.

Koji su rizici i komplikacije koje mogu nastati nakon operacije kapaka i kako ih izbeći

Može se reći da su komplikacije koje bi se mogle javiti nakon operacije kapaka izrazito retke. Ipak, ako izostanu i one jednostavne preporuke u vezi sa higijenom nakon zahvata, moguće je da se jave komplikacije. Jedna od njih jeste ektropion – kada pacijent nakon operacije ne može da zatovori oko u potpunosti, što može biti praćeno suzenjem oka. Ono što se češće javlja jeste otok, koji se isto tako ože vrlo lako rešiti hladnim oblogama, i do neke mere je uobičajen. Takođe, još neke komplikacije koje su dosta bitnije jesu one koje se tiču vida – duple slike, i suvo oko, koje prouzrokuje peckanje i nelagodnost. Infekcije oka su takođe moguće. Ipak, nijedna od ovih komplikacija nije toliko verovatna ako operaciju radi iskusni hirurg i ako se pacijent pridržava saveta oftalmologa. Preporuka jeste da do toga ne bi došlo, treba voditi računa o higijeni, zatim o tome da se izgbegava sunce i jaka svetlost, kao i da se nose naočare za sunce, ne samo kao zaštita od uv zraka, već i kao zaštita od prašine. Dok se ne skinu konci i ne prođe otok, dame bi trebalo da se strpe sa šminkanjem.