Predaja ključeva

Preseljenje se smatra jednom od najstresnijih stvari u životu svakog čoveka, još kada se tome pridoda činjenica da kupujete svoj stan, koji ćete verovatno otplaćivati godinama i živeti u njemu možda i celi život, stvari još više dobijaju na ozbiljnosti.

Samo neke od okolnosti koje utiču na to da kupovina stana bude veoma stresna, jesu pronalaženje same nekretnine na lokaciji koja odgovara svim standardima i prikupljanje novca za isplatu iste.

Istraživanje ponude može biti otežavajuće ukoliko i sami niste dovoljno dugo u materiji, a isti je slučaj i sa pronalaženjem banke koja nudi najbolje uslove za podizanje stambenih kredita.

Međutim, okolnosti ne moraju biti teške za vas, uz pomoć pravih stručnjaka.

Pronađite nekretninu uz pomoć Krediuma na odličnoj lokaciji i dozvolite profesionalcima da u skladu sa vašim mogućnostima pronađu banku koja će biti najpovoljniji zajmodavac.

Naravno, čak i kada znate šta kupujete i sa kojim novcem, važno je biti upoznat i sa drugim okolnostima koje mogu uticati na kvalitet celokupnog procesa.

Zbog toga smo rešili da se i sami pozabavimo ovom tematikom i upoznamo vas sa svim onim važnim stavkama pre kupovine prve nekretnine.

Uslovi za podizanje kredita

Iako je proces pronalaženja odgovarajuće banke uz tim stručnjaka poprilično lak posao, potrebno je da i sami ispunjavate određene uslove kako bi stambeni kredit bio odobren.

Naime, banci je potrebna određena garancija da ćete svoj dug uredno isplaćivati uz sve propisane kamate.

Da li ćete to moći da izvedete u najvećoj meri zavisi od termina koji se u stručnim krugovima naziva kreditna sposobnost.

U tom pogledu, banka provera određene okolnosti kako bi procenila da li ispunjavate uslove za podizanje kredita:

  • status zaposlenja;
  • visina redovnih primanja;
  • kreditna istorija budućeg klijenta – da li ste redovno otplaćivali prethodne kredite;
  • godine starosti.

Sastavljanje ugovora o kupoprodaji stana

Ugovor o kupoprodaji stana jedan je od osnova za sticanje svojine nad nepokretnošću, te se nemojte prevariti i zanemariti ovaj veoma važan pravni segment kupovine.

Zakon o obligacionim odnosima i Zakon o prometu nepokretnosti bliže određuju uslove i posledice sklapanja ugovora, pa bi bilo dobro upoznati se sa najvažnijim pojedinostima.

Pored sklapanja ugovora o kupoprodaji nepokretnosti, za celokupan prenos vlasništva na vaše ime, potrebno je u potpunosti isplatiti novac na račun prodavca.

Prilikom overavanja ugovora koji ovim činom postaje i pravno važeći, potrebno je priložiti određenu dokumentaciju:

  • izvod iz APR-a;
  • vlasnički list;
  • građevinsku dozvolu;
  • lične karte potpisnika.

Povratite novac od PDV-a nakon kupovine

Jedan od načina kako je država rešila da motiviše mlade ljude koji nikada do sada u svom vlasništvu nisu imali nekretinu, jeste povraćaj PDV-a nakon kupovine.

Naime, zakonski je utvrđeno da svaka osoba koja od 2006. godine nije imala vlasništvo ili udeo u vlasništvu neke nekretnine, ima pravo na povrat PDV-a i to bez obzira da li se radi o stanu u novogradnji ili starogradnji.

Ono što se razlikuje jeste vrsta poreza na koju ostvarujete pravo za povraćaj, preciznije razlika je u visini iznosa novca koju ćete dobiti nazad.

Kada kupujete stan u novogradnji, dakle direktno od investitora, u obavezi ste da platite porez na dodatnu vrednost u visini od 10% ukupne vrednosti nekretnine.

Suprotno, kada kupujete stan koji je već imao vlasnika, nemate pravo na povrat poreza za dodatnu vrednost, već ostvarujete pravo na povrat poreza za prenos apsolutnih prava.

On je značajno manji i iznosi 2,5% od ukupne vrednosti nekretnine, ali verujemo da će i ova suma biti veoma značajna nekome ko kupuje prvu nekretninu.

Šta je važno prilikom odabira samog stana?

Agenti za nekretnine će umesto vas veoma profesionalno obaviti potražnju stana kakav želite. Međutim, da bi i oni sami znali u kom pravcu da gledaju, neophodno je da i sami iskažete ideje i mišljenja i predočite im to.

Jedna od najvažnijih stavki na samom početku jeste lokacija, ali ne samo u fizičkom smislu pozicioniranosti u gradu. Stanovi na periferiji mogu imati sasvim dobru lokaciju ukoliko se u blizini nalazi sve ono što vam je potrebno – posao, škole, marketi, sportski i ugostiteljski objekti.

Čak i da nije tako, rezervna opcija može biti lokacija sa odličnom povezanošću sa ostatkom grada, gde vas vaš automobil za kratko vreme može odvesti tamo gde želite.

Sledeće na spisku – parking!

Danas je toliko automobila na ulicama, a nedovoljno parking mesta. Ukoliko imate svoje obezbeđeno mesto u zgradi gde stanujete, rešili ste veoma važan problem.

Takođe obratite pažnju i na to da li u okolini ima dovoljno zelenila, što je veoma važan pokazatelj eko sistema u okolini. 

Proverite i kakav je status naselja u bezbednosm smislu, pre nego što se odlučite za selidbu.

Jedna od stavki na koju ne možete da utičete jesu komšije, pa se oko toga nemojte ni preterano opterećivati. Važno je biti upoznat sa kućnim redom zgrade i poštovati mir drugih stanara.

Sve ove stavke iz poslednjeg pasusa su veoma važne čak i mnogo pre nego što obavite celokupnu papirologiju i proces kupovine, iako na prvi pogled deluju bezazleno. Budite posebno obazrivi kada obavljate prvu kupovinu, a nadamo se da smo vam i mi dovoljno pomogli. Srećno!