Dnevna soba sa sivom ugaonom garniturom

Bilo da želite da prodate ili da kupite stan, jasno vam je da na cenu određene nekretnine utiče veliki broj faktora. Od legalnosti i papira, preko tehničkih stvari u stanu, pa sve do enterijera i najsitnijih detalja kojima se može doprineti određenoj vrednosti nekretnine. 

Izvesno je da najviše možete manipulisati enterijerom, s obzirom da je reč o širokom spektru mogućnosti za kombinovanje i korišćenje različitih trikova  koji će doprineti čitavom utisku kada je vaša nekretnina u pitanju. 

Osvetljenje u stanu – vodite računa i o prirodnoj i o veštačkoj svetlosti

Svetlost može učiniti čuda za stan. Pre svega dobro osvetljeni stanovi deluju vizuelno veće, a pored toga veliki izvor prirdne svetlosti na značajan način doprinosi boljem osećaju tokom boravka u tom prostoru. Zato je vrlo važno da uspešno manipulišete prirodnom svetlošću.

To možete uraditi sami, a u pomoć vam može priskočiti angažovanje design studio – konsultant usluga, odnosno usluga tima stručnjaka iz oblasti dizajna enterijera koji vam svojim savetima mogu predočiti kako da maksimalno iskoristite prirodne izvore svetlosti u stanu.

Ukoliko želite da preuredite stari stan i sami možete da iskoristite par trikova. Promenite prozore, obavezno izmenite dotrajale ramove, i obojite ih u neku nežnu i svetlu boju. Još jedan trik je da prostor obogatite predmetima koji refkletuju svetlost, a za to su kao stvorena ogledala. Ne treba da preterivati, ali jedno krupnije ogledalo značajno može da otvori prostor.

Krečenje – višestruko doprinesite vrednosti nekretnine uz jednu investiciju

Ukoliko se, pre svega, nadovežemo na prethodnu temu koja se bavila osvetljavanjem prostora, možemo reći da je krečenje zidova još jedan trik za postizanje svetlijeg stana. Međutim, krečenje će doprineti na još mnogo načina.

Najlakši i možda najefikasniji trik koji možete iskoristiti da vizuelno povećate mali prostor jeste da okrečite u svetlije nijanse poput bele, bež, kajsije, boje peska i sl. Ukoliko želite da dorpinesete ekstravagantnosti prostora, dati mu na estetici, a imate dovoljno prostora, veliki životni prostor možete ofarbati i u neku jarku boju. 

Stanovi u novogradnji se po difoltu kreče i na taj način se ujedno i pripremaju za dolazak budućeg stanara, ali to nije uvek slučaj sa starim stanovima  za prodaju. Međutim, to može biti još jedan trik da date na vrednosti vašoj nekretnini – sveže okrečen stan može biti i  do 1.000 evra skuplji od onog u koji tek treba ulagati. A recimo da za ulaganje u krečenje stana od 60 m2 treba oko 100 evra, jasno je da se krečenje pre prodaje itekako isplati.

Spavaća soba sa belim motivima

Funkcionalnost nameštaja – neka svaki komad ima svoju namenu

Nameštaj nije samo pitanje estetike, i prilikom odabira nekog komada nikada ne treba da preovlada njegova esktetska funkcija u odnosu na praktičnu. To posebno važi onda kada opremate stan u kome nećete vi živeti. Prilikom izbora elemenata potrudite se da svaki od njih može višestruko služiti budućem stanaru a i da može značajno povećati vrednost nekretnine.

Pregrađivanje prostora kao trik za kreiranje više kutaka u istoj prostoriji

Ono čemu će se svaki budući kupac nekretnine obradovati jeste da za novac koji plati dobije i više od onoga što je zapravo kupio. Jedan od načina da to postignete prilikom uređenja enterijera jeste da uz malo mašte i kreativnosti postavite određene komade nameštaja tako da vizuelno dobijete više prostorija. 

Primera radi možete postaviti paravane, police, orman, sve što bi poslužilo da od jedne prostorije napravite dve. Nekada to možete postići i bez konkretne upotrebe elemenata nameštaja, već jednostavno odvojiti celine drugačijim dizajnom ili bojom zida. Tako u istoj prostoriji jedan kutak može biti za spavanje a drugi se može iskorisitit kao radni prostor.

Ugradni orman – definicija dobro iskorišćenog prostora

Veoma koristan savet kako da uštedite na prostoru jeste da ugradite orman u zid. Na taj način spajate lepo i korisno. Ako uz to na ormane dodate i ogledala, korist će biti višestruka.  Ugradni orman je prilično nenametljiv element nameštaja, uklapa se u dimenzije stana i, što je najvažnije, podiže njegovu vrednost.

Umereno sa uređivanjem enterijera – ne zatrpavajte životni prostor

Prilikom uređivanja enterijera za stan koji treba da se proda akcenat nikako ne treba da bude na vašim ličnim preferencijama. Detalji koje biste vi stavili u svoj životni prostor, budućem stanaru se možda nikako ne bi dopali, kao i obrnuto. 

Zato je važno da ne ubacite previše komada nameštaja, a osim toga važno je i da oni budu što neutralniji – kvalitetni multifuncionalni komadi. Vodite računa da boje budu svedene i uklopljive sa budućim doradama. Nikako ne određujte čitav ton stana na svoju ruku. 

Kada su  u pitanju detalji i dekoracija pokušajte da ih svedete na minumim. Ne šminkajte stan. Kada neko traži nekretninu on traži siguran i pouzdan kutak koje će moći da skroji po svojoj meri. Zato ostavite prostora za to. 

Ulaganje u stan koji nameravate da prodate može biti vrlo pametna investicija. Cenu koju ćete platiti za to možete da regulišete, a samim tim i da podignete cifru za koju ćete prodati svoju nekretninu. Osim toga, onaj ko se u stan bude uselio imaće pripremljen teren da sigurno zakorači u svoj novi život.