Čovek koji gleda u belu tablu na kojoj se nalaze biznis planovi

Male i velike odluke i planovi ispunjavaju naše živote. Neke donosimo ujutru kad se probudimo, dok druge kreiramo u prolazu, pred spavanje, dok se tuširamo. Najsvečanija obećanja sebi ipak dajemo pred kraj godine, kada nas čitava praznična euforija navodi na to da neke stvari menjamo, neke dodajemo, a druge brišemo iz života. 

Kako uostalom da provedete novogodišnje veče bez određenih ciljeva za narednu godinu? Bilo da ste od onih koji čekaju praznike za nove odluke ili pak svakodnevno nešto planiraju, nekoliko saveta će vam pomoći da sve što ste zamislili ostvarite, kako vaše velike i male odluke ne bi ostale vidljive samo na papiru. Evo kako istrajati u svim odlukama koje donosite.  

Razmislite o željama i potrebama – šta zaista želite?

Kada bi vas neko pitao imate li neke želje – rekli biste da. Ako bi vas zatim upitao koje su to želje, da li biste mogli dati odgovor istog trenutka? 

Nekada se čini da mnogo toga želimo i da nam previše stvari treba, ali najbolje što možete da uradite za sebe je da izdvojite realne i prave želje i ciljeve, koji zaista mogu da vas unaprede i stvore unutrašnju ispunjenost i osećaj zadovoljstva i samopouzdanja. 

Stavite na papir nekoliko ciljeva ka kojima ćete koračati u narednom periodu i fokusirajte se na manji broj kvalitetnih “zadataka”. Dva ispunjena plana su mnogo bolja od njih deset koji ostanu samo trag na papiru. 

Počnite odmah – odlaganje vas udaljava od ciljeva

Verovatno najvažnija stvar koja će vas pokrenuti i odvesti vašim ciljevima je akcija, koja počine onog trenutka kad napravite plan. “Od ponedeljka”, “od sledećeg meseca”, “od naredne plate” nije dobar početak, jer vas tera da odlažete stvari, a to je period tokom koga se motivacija obično gubi. Ne postoji idealan trenutak i ono što počnete da radite danas umesto sutra, sigurno će vam se isplatiti. 

Ako je vaša želja egzotično putovanje, odmah se raspitajte kakvi su troškovi, počnite da štedite, okvirno odredite period u kome ćete putovati. Ako ipak nastojite da se usavršite u nekoj oblasti, odmah pronađite relevantne kurseve, raspitajte se za edukacije i nabavite potreban materijal. Naučite strani jezik, savladajte neki instrument, počevši od sada. Kada napravite prvi, a ujedno i najteži korak, ostali će se dešavati mnogo brže i lakše.

Žena koja drži svesku i olovku u rukama

Napravite male podsetnike – održavajte kontinuitet

Lakše ćete ostvariti svoje planove ako imate male podsetnike koji će vas “opominjati” na dnevnom nivou. Podelite svoje planove u male zadatke koje ćete zadati sami sebi i svaki dan rešite po jednu stavku. Za ovo možete koristiti stikere koje ćete zalepiti na vidljivo mesto ili neke slične, upadljive sitnice koje će vas efikasno podsećati na ono što treba da uradite. 

Između koraka u ostvarivanju ciljeva ne bi trebalo praviti velike pauze, kako se kontinuitet i motivacija ne bi narušili. 

Ne plašite se promena – one će vam pomoći

Uslov da unapredite sebe je da budete hrabri i spremni na promene. Promena posla, mesta stanovanja, pa i malih dnevnih rutina u kojima ne uživate mogu mnogo da obogate vašu svakodnevicu i dobar osećaj koji je pokretač svih pozitivnih stvari koje radimo u životu. Krenite od manjih ka većim promenama – rezultati će doći mnogo pre nego što ih očekujete.  Tek kada pristanete na promene, možete očekivati poboljšanje na polju na kom se usavršavate. 

Za ostvarivanje važnih odluka odgovorni ste samo vi i vaša doslednost zacrtanim ciljevima. Nađite način da se motivišete kada je to potrebno, isplanirajte sve korake do cilja, pridržavajte se rasporeda aktivnosti. Sve ovo će kao rezultat dati realizaciju vaših planova, a ujedno ćete se ohrabriti za sve veće promene koje će učiniti vaš život još lepšim i kvalitetnijim.