Prikaz žene od struka na dole udevene u karirane pantalone sa 2 torbe u rukama

Iako su pantalone danas neizostavni deo garderobera svake žene, to nije oduvek bio slučaj. Za pantalone su žene morale da se izbore, što ih čini posebno posebnim i važnim odevnim predmetom. 

Naime, krajem 19. veka dešava se ekspanzija bicikla i možda će zvučati čudno, ali ovo je zapravo bitan događaj za ženske pantalone. S obzirom na to da pripadnice lepšeg pola nisu mogle da uživaju u popularnom prevoznom sredstvu, shvataju nepraktičnost suknje i konačno uspevaju da se izbore za, danas, neizostavni komad odeće svake dame. 

Danas na tržištu postoje brojni modeli ovog komada odeće i u svojoj relativno kratkoj istoriji, od stotinak godina, ženske pantalone uspele su da postignu komade koje karakterišemo kao one koje nikada neće izaći iz mode. 

U ovome su dosta pomogle brendirane pantalone, različitih velikih modnih kuća kojima je revolucionarna istorija ovog odevnog predmeta oduvek bila naročito inspirativna. 

U nastavku teksta predstavljamo vam modele pantalona koje su uspele da izdrže teret vremena i uspele da se uvrste na listu večnih odevnih predmeta.

#1 Pantalone na crtu – neizostavni odevni komad svake poslovne žene 

Verovatno najpopularniji model pantalona, vrlo zahvalan za uklapanje. Najčešći je odabir za većinu poslovnih žena. 

Pantalone na crtu mogu biti različitih krojeva i sastava, ali ono što ih odlikuje jeste jasan šav krojenja i/ili ocrtavanje linije na sredini nogavice. Pantalone na crtu, ponekad, nazivaju se i “pantalone na peglu”,  jer se peglanjem postiže jasnije ocrtavanje linije na nogavici. 

Zanimljivo je to da ova ocrtavanja u početku nisu nastajala namerom. Naime, zbog dugog transporta u brodovima, u kojima su sklapane i poslagane jedne preko drugih, pantalone dobijaju crtu posred nogavice koja se usvaja za modni detalj!

Kako god, dobro skrojen par pantalona je, danas, apsolutni must ormana svake žene. 

Najpogodniji je za formalno i biznis odevanje, kada se najčešće nosi uz štiklu. Tada šav još više dolazi do izražaja i vizuelno izdužuje nogu, te se postiže elegantni izgled. Zahvaljujući raznolikosti materijala od kojih se kroje pantalone na crtu, danas je sve zastupljenija i u casual autfitima u kombinaciji sa patikama i pamučnom majicom.  

Nema sumnje, ovaj univerzalni model pantalona mora se naći u asortimanu svake zrele žene!

#2 Palaco, mornarske i zvonarice – ležernost sedamdesetih na dohvat ruke 

Šik pantalone, širokih nogavica koje su svoje popularnost stekle 70tih godina javljaju se u nekoliko pojavnih oblika! Neizostavan odevni predmet svakog letnjeg i boho autfita, uz visoke potpetice daje izduženi izgled nogu. Možemo ga naći u najrazličitijim bojama, floralnim dezenima i prugastim šarama.

Palaco, mornarske pantalone i zvoncarice modeli su pantalona sa jako suptilnim razlikama! Ipak, razlike postoje. 

Palaco forma podrazumeva ekstremno široke nogavice, lepršavih materijala, tako da one često imitiraju izgled dugačkih suknji do poda. 

Ovaj model svoju popularnost je stekao na modnim pistama, te  odatle i u umetničkim krugovima! Zbog toga ih danas, neretko, možemo videti na poznatim ličnostima iz sveta mode

Mornarske pantalone, jesu takođe pantalone jako širokih nogavica, s tim što njih odlikuje i visok struk koji najčešće ima red dugmadi na bokovima! 

Zvoncarice, najčešće povezujemo sa džinsom, i predstavljaju simbol hipi stila sedamdesetih, u kombinaciji sa širokim i lepršavim bluzama i košuljama. 

Vrlo zahvalne za kombinovanje, u svim formama u kojima se javljaju, mogu se uklopiti uz lepršavi, letnji i opušteni stil kada se kombinuju sa sandalama, baletankama i ravnom obućom. S njima, međutim, možete postići i efekat elegantnog izgleda uz visoke potpetice i jednobojne gornje delove. 

Savršene su za postizanje iluzije visine, naročito kada govorimo o mornarskom modelu, visokog struka, prugastog dezena, te su idealan odabir svih nižih dama!

Ovaj model pantalona se zbog svoje svestranosti i raznolikosti definitivno nalazi na listi večnih pantalona koje se moraju naći u vašem ormanu!

#3 Kapri – simbol svakog prefinjenog letnjeg autfita 

Kapri pantalone nezaobilazan su komad letnjih autfita! Ove pantalone karakterišu kraće nogavice, dužine do članaka (takozvane sedam-osmine). 

S obzirom na to da se vezuju uz letnje kombinacije, kapri pantalone najčešće sastavljene su od prijatnih materijala poput pamuka. Kombinuju se sa jednobojnim majicama i uz njih možete postići sveden, prefinjen i ženstveni izgled! 

Mana ovih pantalona jeste to što vizuelno mogu skratiti vašu visinu, pa treba biti posebno oprezan ukoliko ste nižeg rasta. 

Ove pantalone se često kombinuju uz lepršave tunike i duže majice, što sjajno odgovara višim damama, međutim, niske žene treba da budu oprezne sa kombinovanjem ovih odevnih predmeta, jer ne žele da dodatno vizuelno smanje svoju visinu.  

Kapri pantalone uz baletanke i sako mogu biti sjajna podloga za ženstveni poslovni autfit! Popularna je kombinacija kapri pantalona i kožne jakne za večernji, elegantni izgled u letnjim noćima!

Ovaj model, popularizovan šezdesetih, od tada predstavlja osnov svakog dobro osmišljenog ormana!

#4 Cargo pantalone – opuštenost i odvažnost idu ruku pod ruku

Veliki bočni džepovi i ležeran kroj simbol su ovih pantalona! Ovo je jedan od najpopularnijih modela i neizostavni komad garderobe svih hrabrih i jakih žena! 

Ove pantalone predstavljaju novi nivo revolucionarnog potencijala pantalone! Sa svojim ogromnim džepovima, torbica, do sada neizostavni deo svakog ženskog autfita – više nije neophodna! Jer sve što vam je potrebno, od popularizacije ovog modela pantalona za žene, možete strpati u džep! Baš kao što su to do sada radili i muškarci!

Devojka u maskirnim pantalonama na klupi

S tim u vezi, cargo pantalone predstavljaju neizostavan komad odeće svake samouverene žene koja nalazi inspiraciju za svoj stil u praktičnosti! Zbog svoje udobnosti, savršeno su pogodne za  svakodnevnu vožnju automobila po gradu.

Savršeno praktičan komad garderobe, može se kombinovati uz najrazličitije modele patika za casual autfit za svaki dan, a ukoliko želite da postignete jak, ali ženstveni i zavodljivi izgled možete ih kombinovati sa visokim potpeticama

Savršeno se slažu uz martinke i čizme, uz koje, sa crop majicom možete kreirati look inspirisan seks simbolom ranih dvehiljaditih – Larom Croft.  

Ovaj model pantalona, nema sumnje, predstavlja takozvani statement piece svake moderne, hrabre i odvažne dame! 

Pantalone, same po sebi, predstavljaju revoluciju u ženskoj modi i kao takve zauzimaju posbeno mesto u istoriji odevanja

Nadamo se da vam je ovaj tekst pomogao da shvatite značaj ovog odevnog predmeta. Tako da, svaki naredni put kada obučete svoj omiljeni par pantalona, zakoračajte samouvereno u nove pobede- na sebi nosite simbol ženske borbe i revolucije!