putnici na aerodromu

Aerodrom Nikola Tesla je glavni aerodrom koji se nalazi u Srbiji. Smešten je u beogradskoj opštini Surčin, na oko 18 kilometara od centra prestonice. Aerodrom Nikola Tesla je u poređenju sa onim najprometnijim aerodromima u Evropi i svetu, relativno mali i nije previše teško snaći se na njemu. 

Ipak, ukoliko ste prvi put na njemu onda je vrlo verovatno da ćete imati brojna pitanja i razmišljanja na temu gde, šta i kako. Iako će vam većina reći da snalaženje na aerodromu nije ništa drugačije od snalaženja na autobuskoj stanici, ipak postoje određene stvari koje bi trebalo da znate.

Odgovore na sva ona potencijalna pitanja, koja možete da imate prilikom prvog odlaska i putovanja sa aerodroma Nikola Tesla, možete pronaći u narednim redovima. 

Prevoz do beogradskog aerodroma

S obzirom na to gde se nalazi aerodrom Nikola Tesla, najjednostavniji dolazak do njega je taksijem. Ukoliko štedite novac, a nemate nekoga ko bi mogao da vas doveze do aerodroma, onda je najbolje da koristite mini bus A1 koji saobraća na liniji Aerodrom – Trg Slavija – Aerodrom. 

Najjeftinija varijanta koju možete da odaberete za prevoz od centra Beograda do aerodroma u Surčinu jeste linija gradskog saobraćajnog preduzeća na broju 72, koja saobraća preko Zelenog venca, Bulevara Mihajla Pupina, Bežanijske kose i Ledina i ide sve do aerodroma.

Ukoliko ipak želite da sopstvenim automobilom odete do aerodroma, onda je za vas itekako korisna informacija gde možete da parkirate svoj auto. Kada je u pitanju aerodrom Beograd parking je veoma važan za sve vozače, te je pametno da odaberete neku od najboljih opcija koje vam se nude za ostavljanje vozila.

Procedura pre samog poletanja aviona

Kada stignete do zgrade aerodroma i uđete unutra potrebno je da odete na šalter vašeg avio prevoznika. Šalter, ili kako se još naziva check in, jeste mesto gde predajete prtljag. Tu je potrebno i da pokažete pasoš i  svoju kartu, ukoliko je imate, a ako je nemate ovde je možete i kupiti. 

Na beogradskom aerodromu Nikola Tesla postoje i štandovi koji služe za elektronsku prijavu (tzv. web check-in), ali se na svoj let možete prijaviti i putem interneta od kuće. Na taj način ćete dobiti kartu za ukrcavanje tj. boarding pass.  

Ako nemate spakovane velike kofere, koji se predaju, već putujete samo sa malim koferom (tzv. ručnim prtljagom) onda nema ni potrebe da čekate u redovima, već možete odmah da krenete pokretnim stepenicama na prvi sprat kako biste pristupili svim redovnim kontrolama na aerodromu.

terminal na aerodromu

Kontrole koje morate proći na aerodromu 

Kao i na svakom aerodromu postoji više nivoa kontrola koje morate proći. Prva od njih jeste pristupna kontrola gde vam pregledaju kartu i pasoš kako bi vam pomogli u slučaju da vam nešto od dokumentacije nedostaje.

Druga kontrola, koja se nalazi odmah iza prve, jeste pasoška kontrola. Ovu kontrolu obavljaju pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova. Od vas se prilikom te kontrole ne očekuje mnogo, već samo da predate dokumenta i eventualno odgovorite na neka opšta pitanja o tome gde i zbog čega putujete. Na ovoj kontroli dobijate i pečat u pasošu.

Nakon pasoške kontrole stižete do transfer zone. To je mesto gde ćete provesti najviše vremena dok čekate let na neku destinaciju. Na aerodromu Nikola Tesla na raspolaganju su vam brojni kafići, restorani i drugi zanimljivi sadržaji kojima možete popuniti svoje vreme. 

Treća kontrola je bezbednosna. Ova kontrola ujedno podrazumeva da ćete morati da provučete sve stvari kroz skener, kao i vi da prođete kroz detektor. Bezbednosna kontrola se nalazi na samom  ulazu na vaš gejt (gate). Vaš gejt  je zapisan na karti, a možete ga pronaći i na svakom od monitora koji se nalaze širom transfer zone.

Četvrta i poslednja kontrola obavlja se neposredno pred poletanje. Vrše je stjuardi i stjuardese avio kompanije s kojom letite. Ona je uglavnom protokolarne prirode i ne predstavlja ništa drugo nego samo čekiranje avio karte.

Nakon svih ovih kontrola spremni ste da uđete u avion koji će vas čekati ili na samom gate-u.

Ako se plašite letenja onda je ovo posljednji trenutak da se predomislite i otkažete svoje putovanje. Ipak, najbolje je da ni ne razmišljate na taj način s obzirom na to da je činjenica da je od svih prevoznih sredstava, jedino vožnja liftom bezbednija od letenja avionom.