Žena se isteže na travi

Nakon perioda trudnoće, a potom i porođaja svaka žena želi da se što pre oslobodi suvišne kilaže, nakupljene vode u organizmu, velikog stomaka i da se što je brže i lakše moguće vrati u formu u kojoj je bila pre trudnoće. Ipak, svaka dama koja je to pokušala zna da to nije nimalo lak proces i da je potrebno dosta odricanja kako bi se telo ponovo oblikovalo i vratilo na staro.

Osim toga, neispavanost, umor i previše novih zadataka i obaveza čini da se žena nakon porođaja oseća neraspoloženo. To žene često može da baci u očaj, a postporođajni hormoni koji divljaju, svakako neće doprineti popravljanju raspoloženja. 

Dodatno, ono što ženama može otežati jeste kada vide neku poznatu mamu koja se porodila u isto vreme kada i ona, a koja je vratila svoju staru figuru u rekordnom roku. To s druge strane može biti i motivacija mnogim damama, a u nastavku saznajte kako smršati posle porođaja i koje su se to sportistkinje vratile na teren posle porođaja.

Kako smršati posle porođaja – dobra forma nakon porođaja

Prekomerni unos hrane je jedan od osnovnih razloga za dobijanje kilaže. Kako biste obezbedili sve potrebne hranjive sastojke koji su bili potrebni za rast i razvoj bebe, u trudnoći je trebalo da jedete više nego pre bebinog začeća. 

Nakon porođaja situacija se menja, s obzirom na to da su vaše potrebe ali i ciljevi drugačiji, ali pravilna ishrana ostaje i dalje na vrlo važnom mestu, pogotovo ako dojite. Stvar je samo u tome da je sada potrebno da jedete za jednu osobu i već je pola posla rešeno. 

Druga stvar je trening nakon porođaja, odnosno uvođenje fizičkih aktivnosti u svakodnevnu rutinu. Činjenica je da će sve one mame koje su i pre trudnoće bile u treningu brže povratiti formu, ali treninzi svakako mogu svima da pomognu.

Ono što mamama može da pomogne prilikom odvajanja vremena za sebe dok su sa bebom, jeste adekvatna oprema za bebu koja može da se pobrine za njenu maksimalnu udobnost i bezbednost. Tako, dok vi vežbate beba je bezbedna s obzirom na to da, recimo, pletenica za krevetac vaše bebe nju štiti od udarca o ivicu kreveca ili eventualnog pada sa kreveta.

Vežbanje posle porođaja – najbolje vežbe za porodilje

S obzirom na to da se držanje dijete ne preporučuje porodiljama, vežbanje i fizičke aktivnosti se itekako ohrabruju. Vežbanje posle porođaja, ne samo da će vam povratiti energiju, već ono može da spreči i eventualnu pojavu postporođajne depresije.

Naravno, trebalo bi imati u vidu da u početku vežbe posle porođaja treba da budu umerenog intenziteta. Za sam početak se uglavnom preporučuju lagane šetnje, plivanje ili neka druga umerenija fizička aktivnost i sportovi koji sagorevaju kalorije. Kasnije, kako vam se energija bude vraćala i kako se vaše telo bude oporavljalo onda i intenzitet vežbanja može da raste.

Bez obzira na to koliko žarko želite da što pre smršate i vratite se u svoju staru formu, porodiljama se nipošto ne savetuju vežbe i fizičke aktivnosti koje preterano opterećuju zglobove. Razlog za to je taj što tokom trudnoće telo luči hormon koji se naziva relaksin, a koji značajno omekšava zglobove. Čak i posle porođaja on se zadržava u vašem telu oko 8 nedelja.

Zbog toga u tom periodu nikako ne bi trebalo da idete na džoging ili da se bavite drugim fizičkim aktivnostima koje podrazumevaju skakanje i veći napor koji može da optereti zglobove ruku ili nogu.

Žena radi jogu u prirodi

Poznate sportistkinje koje su se vratile svom poslu nakon porođaja

Najvažnija stvar za profesionalnog sportistu ili sportistkinju jeste kontinuitet, kako bi se postignuta forma održavala i kako se organizam naviknut da funkcioniše u toj “mašineriji” ne bi šokirao iznenadnim prekidima, nakon kojih je teško da se ponovo podesi na staro. 

To najbolje znaju svi oni profesionalni sportisti koji su zbog povreda morali da prekinu karijeru ili kojima su sportske povrede i period oporavka u dobroj meri uskratili mogućnost da se maksimalno iskažu. 

Šta tek onda reći za sve one dame koje se vraćaju na sportska borilišta nakon porođaja?

Povratak na sportska takmičenje tako brzo posle porođaja deluje još impresivnije ako se uzme u obzir činjenica koliko je moderan sport zapravo zahtevan i koliko je teško da se osoba privikne na naporna nadmetanja u žestokoj konkurenciji.

Ovo su samo neke od vrhunskih šampionki koje su se ostvarile kao mame, a onda kao prave lavice nastavile borbu na sportskim terenima.

Serena Vilijams i povratak nakon manje od godinu dana

Najbolja teniserka svih vremena Serena Vilijams oduvek je bila poznata po dominantnom stavu na terenu ili po vrhunskoj izdržljivosti i izvanrednoj fizičkoj pripremi. Ipak, ono što je zaprepastilo sve ljubitelje tenisa, ali i sporta uopšte, jeste činjenica da se Amerikanka samo pet meseci nakon što je na svet donela kćerku vratila na teren. I ne samo vratila, nego i nastavila da pobeđuje i osvaja najveće titule. 

Još impresivnije zvuči i podatak da je svoj poslednji turnir pre “odlaska na trudničko” osvojila u drugom mesecu trudnoće, kao i to da je sam porođaj bio izuzetno težak i opasan.

Sličan podvig imale su i njene koleginice Viktorija Azarenka i Kim Klasjters, koje su se takođe nakon porođaja vratile na teniski teren i nastavile da nižu pobede.

Džesika Enis-Hil – šampionka u atletici

Džesika Enis-Hil je britanska sedmobojka koja je osvojila zlato na Svetskom prvenstvu na otvorenom 2015. godine, samo devet meseci od kako se vratila na trening nakon rođenja sina. Enis-Hil je izjavila da joj je period posle porođaja, odnosno povratak na trening i prekid dojenja, pao izuzetno teško, do te mere da je čak pomišljala da okonča karijeru, ali su ipak snaga volje sportski duh prevagnuli. 

Katriona Metjuz – golf šampionka

Golfistkinja Katriona Metjuz je 2009. godine postala prva Škotlanđanka koja je osvojila prestižno takmičenje u golfu – Britiš open, a ono što ovaj podvig čini posebno interesantnim jeste činjenica da je to uradila samo 10 nedelja po rođenju svog drugog deteta.

I roditeljstvo i profesionalni sport zahtevaju mnogo odricanja, zato sve one dame koje uspeju da uklope i jedno i drugo postaju prave šampionke života i osobe kojima se treba diviti. Ali naporni rad tokom povratka u pretporođajnu formu svakako može da se isplati onda kada vaša linija konačno bude onakva kakvu ste oduvek želeli.