ip kamera ispod krova

Ukoliko na nekom objektu nije moguće postavljati video ndzor koji ima zahtevnu aplikaciju, brdo kablova koji treba da budu razvučeni a da se pritom izbegne njihova očiglednost – pribegava se upotrebi wifi kamera, koje su zapravo donele revoluciju u svetu nadzora i obezbeđenja.

Bežične kamere za video nadzor imaju različit spektar primene i veoma su funkcionalne, a zašto su najbolji izbor i za vaše objekte, i za šta se sve možete osloniti na ovo malo “čudo” tehnologije – saznaćete upravo u ovom tekstu.

Kako funkcionišu wifi kamere?

Sistem video nadzora je tehnička zaštita ljudi i njihove imovine, koji beleži sve što nam u nekom trenutku može biti od velikog značaja, ukoliko se dogodi neka nesreća ili pljačka. 

Wifi kamere ili IP kamere su izraz za sigurnosni sistem koji pruža mogućnost nadgledanja i snimanja video i audio zapisa putem računarske mreže (LAN ili WLAN). 

Veoma bitna karakteristika i velika prednost wifi kamera za video nadozor je ta što možete povezati IP adresu same kamere i IP adresu svog računara, tableta ili telefona i tako u svakom trenutku imati uvid u stanje unutar objekta koji želite da obezbedite.

IP kamere se mogu opisati kao kombinacija kamere i računara. One beleže i prenose slike direktno preko IP mreže, omogućavajući pri tom ovlašćenim korisnicima da lokalno ili udaljeno vide, sačuvaju i upravljaju videom preko standardne infrastrukture IP bazirane mreže.

kamera snima ulicu

Pogodne za sve vremenske uslove

Bežične kamere za spoljašnju upotrebu su veoma kompaktne, iako su pomalo robusnije. Veoma su otporne i odlično podnose sve vrste vremenskih uslova. Na nekim deklaracijama čak naglašavaju da su spremne da “trpe” raspon od – 40 do čak 60 stepeni Celzijusa.

Od čega se sastoje wifi kamere?

Na svaku od kamera treba priključiti napajanje, pri čemu mali ispravljač dobijate u paketu, a možete koristiti i napajanje preko Ethernet mreže (PoE), ukoliko je to pogodnije u konkretnoj situaciji.

Za komunikaciju se koristi Wi-Fi antena, kamere spreda imaju IR reflektor dometa do 30 metara koji obezbeđuje kvalitetno snimanje u mraku.

Kamera za kućnu (unutrašnju upotrebu) se sastoje od dualne antene uređaja, USB priključka za napajanje, priključka za Ethernet, slota za memorijsku karticu i dugmeta za reset (brisanje) memorije.

Softver omogućava podešavanje još nekih parametara za snimanje glasa, ali su podrazumevane vrednosti dobro izabrane pa nema posebne potrebe da išta dirate (full hd rezolucija, 1 Mp i 4 Mp sa oko 15 frejmova u sekundi).

pregled kamera preko aplikacije

Prednosti wifi kamere

Bežično prenošenje signala postaje sve popularnije u obezbeđivanju manjih prostora (hodnici, ulazi, kafići ili sobe) jer ne zahteva ekstenzivno postavljanje kablova i lako se postavlja, a i mnogo su jeftinije od “staromodnih” sistema.

Osim što wifi kamera može da komunicira sa nekoliko uređaja u isto vreme, ona se od ostalih vrsta sistema za nadzor (a najpre analognih kamera) izdvaja po još nekoliko ključnih i veoma bitnih karakteristika, poput:

  1. Pregled situacije unutar i oko objekta koji se nadzire.
  2. Prevencija i odvraćanje potencijalnih zločinaca aktiviranjem takozvanih IO modula (snimanje i emitovanje zvuka).
  3. Visokokvalitetni snimci incidenata koji mogu poslužiti kao dokazni materijal.
  4. Dostavljanje statističkih podataka.
  5. Mogućnost interakcije sa alarmima, senzorima za požar i drugim sigurnosnim sistemima.

Kako povezati wifi kameru?

Sve digitalne kamere moraju prvo da se povežu na wifi da bi dobile svoju IP adresu, to jeste da bi postale deo mreže. Jedan od načina da povežemo wifi kameru je njenim direktnim povezivanjem na nadzorni snimač. Prateći uputstva, prvo se kablom poveže sama kamera i njen ruter. 

Neke kamere mogu imati i slot za insertovanje MicroSD kartice i to samo za snimanje na manjem području, ali samim tim u potpunosti eliminišu korišćenje posebnog video snimača.

Još jedna od opcija je i snimanje, odnosno čuvanje snimaka na Cloud-u, gde bežična kamera arhivira video zapis putem svog (lokalnog) rutera, pomoću kog se i povezala na internet.

Sve u svemu, pred nama se našao komplet savršeno prilagođen kućnom korisniku ili vlasniku nekog manjeg biznisa. Postavlja se lako i brzo, četiri kamere su uglavnom dovoljne za bilo koji prostor. Kamere možete postaviti i sami – prostim uvrtanjem šrafova, a po potrebi ih je lako premestiti na neku drugu lokaciju, što sistem čini veoma fleksibilnim.