pehar-fifa-fudbal

Svetsko prvenstvo je najvažnije međunarodno fudbalsko takmičenje. Takmičenje se održava svake četvrte godine od prvog svetskog prvenstva koje je odigrano 1930. godine. Predstojeće svetsko prvenstvo u fudbalu 2018. biće održano od 14. juna do 15. jula 2018. godine u 11 ruskih gradova.

Za sve ljubitelje, a znamo da ih ima puno, ovde smo izdvojili neke od zanimljivosti o svetskom prvenstvu u fudbalu koje niste znali, ili ste znali ali jesu vredne podsećanja!

svetsko-prvenstvo-fudbal-pehar

Šta je sve obeležilo Svetska prvenstva u fudbalu

Rusija, kao ovogodišnji domaćin svetskog prvenstva u fudbalu ima dugačku i uspešnu istoriju u ovom popularnom sportu.

Ono što je zanimljivo je to, da se Rusija prvi put predstavlja kao domaćin Svetskog prvenstva, dok je ovo njihovo 11. učešće u istom. Najbolji plasman su ostvarili 1966. kada su osvojili  značajno 4. mesto.

Brazil je bio domaćin prošlo Svetsko prvenstvo, koje se odigralo 2014. godine. Ovaj događaj je bio upamćen po tome što je pratilo 3.200.000.000 gledalaca. Ovo je cifra koja broji gotovo polovinu svetske populacije. Neverovatno zar ne?

Od ukupnog broja odigranog svetskog prvenstva, a to je 20 puta, titulu najboljeg čuva Brazil. Oni su osvojili pet titula, a njih su ispratili Italija i Nemačka sa po 4 naslova svetskog šampionata.

Dogodilo se i to da se prvi put u istoriji fudbala, Svetsko prvenstvo održalo u dve zemlje. U kvalifikacijama za to svetsko prvenstvo učestvovalo je 199 reprezentacija, od koji su samo 32 reprezentacije sveta uspele da učestvuju na završnom turniru.

Od svih reprezentacija koje su se kvalifikovale na završni turnir prvenstva, reprezentacije Japana i Južne Koreje su bile automatski kvalifikovane kao domaćini prvenstva. Prvenstvo se odigralo 2002. godine.

Najbrži gol u istoriji svjetskih prvenstava je postigao Hakan Šukur na Svjetskom prvenstvu 2002. u Japanu i Južnoj Koreji. Ovaj Turčin je gol dao u 11. sekundi, a utakmica između Turske i domaćina Južne Koreje je završena rezultatom 2-1.

rodžer-milla-gol

Najstariji igrač koji je postigao gol na Svetskim prvenstvima je Rodžer Mila, koji je imao 42 godine kada je kao reprezentativac Kameruna dao gol reprezentaciji Rusije. Većina ljubitelja fudbala pamti ples koji je na Svetskom prvenstvu 1990. godine, nakon ostvarenog gola, ovaj reprezentativac zaplesao od sreće. Od tada je smišljeno mnogo „pobedničkih“ plesova, kao što je „diski“ .

Reprezentacija Indije povukla se se Svetskog prvenstva 1966. godine, zbog toga što im nije dozvoljeno da igraju bosonogi. Ovo je dokaz da je njihova kultura njima na prvom mestu, i da su spremni čak i na ovako nešto samo da zadrže i odbrane svoju kulturu.

Bora Milutinović, srpski trener bio je selektor na svim svetskim prvenstvima održanim od 1986. do 2002. godine, i na svih pet prvenstava je vodio različite reprezentacije, kao što su Meksiko, Kosta Rika, SAD, Nigerija i Kina.

Još jedna od zanimljivosti je ta da je zvanični trofej Svetskog prvenstva nestao 1966. godine na sedam dana, kada je ukraden pre samog početka turnira. Ova vest je ostavila ljude širom sveta u neverici.

Udaljenost izmedju najistočnijeg grada domaćina i najzapadnijeg grada domaćina iznosi više od 2.400 kilometara. Primera radi, to je ista udaljenost kao od Londona do Moskve.

Da li ste znali da svetsko prvenstvo u fudbalu nije održano između 1942. i 1946. godine, zbog drugog svetskog rata. Posle tog perioda, svake sledeće četvrte godine je održano regularno.

Franc Bekenbauer je jedini čovek koji je Svetsko prvenstvo osvojio i kao igrač 1974., i kao trener 1990. godine. Oba puta je u tome uspeo sa reprezentacijom Nemačke.

Jedan od domaćina Svetskog prvenstva 2018. godine, stadion Fišt u Sočiju, služio je i za otvaranje i zatvaranje Zimskih Olimpijskih igara održanih 2014. godine.

Najveći rezultati ali i neuspesi na prvenstvu

  • Utakmica sa najviše golova u istoriji Svetskog prvenstva odigrana je 1954. godine, kada je Austrija porazila Švajcarsku rezultatom 7:5.
  • Italija je reprezentacija sa najvećim brojem odigranih nerešenih utakmica u istoriji Svetskog prvenstva, čak 21 remi.
  • Škotska je učestvovala na osam svetskih prvenstava i nikad nije prošla u osminu finala.
  • Od svih reprezentacija koje su učestvovale na Svetskim prvenstvima, Indonezija ima najmanje odigranih utakmica, samo jednu.
  • Iznenađujuće deluje činjenica da je Meksiko reprezentacija sa najviše poraza na Svetskim prvenstvima, i to čak 25, iako su zabležili 14 pobeda i isto toliko remija.
  • Rus Oleg Salenko drži rekord po broju postignutih golova na jednom meču sa pet golova.

Hjundai je napravila šaljivu reklamu koja je zasnovana na pretpostavci da će doći do porasta nataliteta i broja rođenih beba 9 meseci nakon Svetskog prventva u zemlji čija se reprezentacija vrati sa titulom svetskog šampiona.  

Nama ostaje da se nadamo da će i na ovom Svetskom prvenstvu biti ostvaren neki rekord, kao i to da ćemo se smejati nekim zanimljivostima koje će se dogoditi u Rusiji.