decak pliva u bazenu

Plivanje je jedan od najzdravijih sportova i načina rekreacije, a naročito se preporučuje već od najmlađeg uzrasta, deci koja tek razvijaju svoje telo, mišiće i kosti. Za ljudsko telo, plivanje je prirodna aktivnost – još su naši najraniji preci plivali u potrazi za hranom i učili se snalaženju u vodi. 

A kako nadomestiti ovu potrebu u 21. veku? Kada ne živite blizu mora, onda jedino uz pomoć obližnjeg gradskog bazena ili ako za montažni bazen u dvorištu imate da odvojite dovoljno prosotra. Ovako deca već sa navršenih godinu dana mogu postepeno učiti kako se pliva i snalazi u vodi. 

Istražili smo zbog čega već danas treba da upišete dete na kurs sportskog plivanja ili kupite montažni bazen za svoje dvorište. Evo koje sve benefite plivanje može doneti detetu. 

#1 Benefiti plivanja za zdravlje 

Plivanje na zdravlje utiče na dosta različitih načina. Ono je dobro za kardiovaskularni sistem, pluća, zglobove i kičmu, pa čak i za varenje! 

Iz ugla kardiovaskularnog sistema, plivanje je savršena aktivnost za jačanje srca i pluća i njihov bolji zajednički rad. Baš kao i svaka druga kondiciona ili kardio vežba, plivanje najviše utiče upravo na ove segmente zdravlja. 

Pritom, dok tokom trčanja ili preskakanja vijače, deca vrlo lako mogu da se povrede, jer su ove kardio vežbe grube prema zglobovima, kostima i ligamentima, dok su za vreme plivanja šanse za to su izuzetno male, jer je ovo vrlo bezbedna kardio vežba, koja je nežna prema telu. 

Osim toga, plivanje širi kapacitet pluća – jedna od prvih stvari kojima se plivači uče je kako treba disati pravilno, tako da pluća i srce rade efikasnije u simbiozi. Za rezultat, dete će disati pravilnije, a kapacitet pluća će biti proširen. 

Plivanje takođe i osnažuje mišiće, što je značajno za izgled, ali i zdravlje celog organizma. Tokom plivanja, rade sve grupe mišića, što nije tipično ni za jedan drugi vid sportske i rekreativne aktivnosti!

#2 Kako plivanje utiče na socijalne veštine?

Ako upišete dete na časove plivanja, ono će razvijati važne socijalne veštine, koje će unaprediti njegovu socijalizaciju i van časova i pomoći mu u komunikaciji i druženju sa vršnjacima. Osim toga, na časovima plivanja postoji i autoritet – trener/ica, koga deca moraju da slušaju. 

Ovako će se postepeno razvijati i ljubav prema sportu, poštovanju autoriteta i sportskom duhu. Svaki sport, osim onih koji se treniraju potpuno samostalno, blagotvnorno utiče na najmlađe u socijalnom smislu! 

#3 Uticaj redovnog plivanja na zdrav san

Deca imaju visoke nivoe energije, a svim roditeljima je dobro poznato koliko je truda potrebno da se ona utroši kako bi se detetu obezbedio miran i zdrav san. E pa, čas plivanja od 45 minuta ili sat vremena će ovo uspešno rešiti, verujte! 

Ono pomaže da se utroši energija, i to na najzdraviji način, te da se dete psihološki umiri, a fizički umori, što donosi zdrav i dubok san, i to onda kada je njemu vreme!

#4 Plivanje i samopouzdanje 

Znamo da deca mogu da budu uznemirena po pitanju vode. Mogu je se čak i plašiti. Takođe, deca su uvek malo uplašena kada se pred njih postavljaju novi izazovi, naročito oni sa kojima nemaju baš nikakvog dosadašnjeg iskustva. 

Zamislite evoluciju od deteta koje preneraženo prvi put ulazi u vodu, do pravog malog plivača za samo nekoliko nedelja! Koliko će to samo doprineti samopouzdanju mališana! 

Plivanje je mnogo više od sporta – bazen razbija strahove! 

#5 Plivanje je dobro za fokus i poboljšanje koncentracije

Plivanje zahteva uvežbane veštine koordinacije, kako fizičke, tako i mentalne. Tokom plivanja, dete mora da bude fokusirano sve vreme na rad ruku, nogu i celog tela. Ono mora da funkcioniše u savršenoj simbiozi kako bi se plivalo pravilno. Ovo znači fokus tokom svakog trenutka, isključivo na svoje pokrete, udahe i ništa drugo – potpuna prisutnost u sadašnjem trenutku.

Podseća vas na nešto?

Da, zvuči baš kao i meditacija. Mnogi tvrde da plivanje ima identičan uticaj na mentalno zdravlje i poboljšanje fokusa kao i redovno meditiranje. I to je još jedan od velikih razloga zbog kojih se svakom detetu preporučuje treniranje plivanja.

#6 Plivanje deluje umirujuće i redukuje anksioznost

Bilo da se u vodi samo igra, pluta ili pliva – ovo će na svako dete delovati umirujuće. Voda ima neverovatnu moć da smiri mnoge ljude. 

Ali ne tvrdimo samo zbog toga da je plivanje blagotvorno za oslobađanje od stresa i anksioznosti. Kada su ljudi aktivni, oni su i smireniji i srećniji. To je zbog toga što bavljenje sportom i drugim fizičkim aktivnostima utiče na povećanje endorfina u organizmu, a redukciju kortizola (hormona stresa).

Pa, treba li vam još razloga da već danas potražite najbližu školu plivanja za decu ili obezbedite detetu mogućnost da uči da pliva i u montažnom bazenu u dvorištu? Sigurni smo da ćete već danas razmotriti ovu opciju. 

Uživajte u prvim plivačkim poduhvatima svojih mališana, a razmislite da im se pridružite i vi – svi ovi benefiti deluju i na populacije drugih dobi!