majka priše lice detetu sa vlažnom maramicom

Vlažne maramice su neophodne za brzo i lako održavanje higijene kod bebe, ali uvek postoje i brojne nedoumice oko njihove upotrebe, naročito u najmlađem uzrastu.

Mnogi se roditelji pitaju da su dovoljno dobar izbor, da li su bezbedne za dečiju kožu i obezbeđuju li adekvatnu higijenu pelenske regije?

Mi smo spremili odgovore i donosimo razrešenje svih dilema u daljem nastavku čitanja, ostanite uz nas.

Vlažne maramice su prilagođene raznim tipovima kože

Na tržištu postoje različiti brendovi i vrste u okviru svake grupe vlažnih maramica pa tako imamo, vlažne maramice za odrasle (za skidanje šminke, čišćenje kože, dezinfekciju, intimnu negu…), ali i vlažne maramice za bebe koje donose adekvatnu negu od prvog dana života, ne iritiraju kožu, a olakšavaju presvlačenje.

Upravo su zato „baby“ i „sensitiv“ vlažne maramice one koje možete koristiti svakodnevno, bez bojazni od nastanka iritacija.

Prave se od meke tkanine koja je natopljena odgovarajućom tečnošću, a jedno pakovanje sadrži na desetine listića koji su uvek vlažni i spremni za upotrebu zahvaljujući pakovanju koje čuva svežinu i olakšava korišćenje.

Vlažne maramice za bebe treba da budu bez alkohola, bez mirisa, bez hemikalija, a osnovna baza im je sterilisana voda koja može sadržati ekstrakte kamilice, vitamina i drugih sastojaka koje blagotvorno deluju na kožu.

I same krpice su napravljene od kvalitetnih materijala pa će, bez iritacije, pokupiti svu nečistoću i kožu ostaviti potpuno čistom.

Kako odabrati vlažne maramice za bebe i decu?

Na prvom mestu je važno da se obrati pažnja na sastav i preporučen uzrast za primenu. Koža bebe je oko 30% tanja od kože odrasle osobe, a čak 50% beba razvije neki oblik osipa jer se ne primenjuje odgovarajuća kozmetika i nega.

Najbolje vlažne maramice su blage prema dečijoj koži, ne ostavljaju tragove i mogu da se koriste za brisanje svih regija na licu i telu. Zato birajte one koji su prošli dermatološka ispitivanja i preporučena su od stručnih udruženja. Od adekvatnog izbora zavisi da li na koži deteta ostaju štetne hemijske čestice ili je beba apsolutno zaštićena.

Upotreba maramica je jednostavna, ali mnogi greše što nakon brisanja ne daju vremena da se koža prosuši što direktno izazove pelenski osip i crvenilo kože. To znači da nakon brisanja treba kožu posušiti pa tek onda nanositi kreme i staviti pelenu.

Da bi koža ostala čista, sva higijena se ne sme bazirati samo na vlažnim maramicama, već je potrebno da se koža povremeno prebriše mokrom pamučnom tkaninom između kupanja tako da se dodatno smanji šansa od iritacija.

Da li je opravdana upotreba vlažnih maramica od najranijeg dečijeg uzrasta? Apsolutno da, ali samo ako se odabere vrsta koja je odgovarajuća po sastavu. Na roditeljima je da odaberu brendove i da tako obezbede odličnog saveznika u svim prilikama kada je neophodno ukloniti nečistoće sa kože i nastaviti aktivan dan.

Maramice ostaju važan deo svakodnevne higijene i kasnije, kada bebe porastu i deca nauče da koriste toalet, ali i tada treba voditi računa o odgovarajućim vrstama i negovati dečiju kožu na pravi način.

Šta možemo zaključiti…

Zaključak ovog teksta je da su vlažne maramice važne za održavanje higijene kod beba, ali je važno obratiti pažnju na sastav i preporučeni uzrast za primenu. Vlažne maramice za bebe treba da budu bez alkohola, bez mirisa i hemikalija, a prave se od meke tkanine koja je natopljena odgovarajućom tečnošću.

Odabir brenda koji je odgovarajući po sastavu može biti odličan saveznik u svim prilikama kada je neophodno ukloniti nečistoće sa dečije kože. Ipak, kako bi koža ostala čista, ne sme se bazirati samo na vlažnim maramicama, već je potrebno povremeno prebrisati kožu mokrom pamučnom tkaninom između kupanja.