prikaz belog kupatila

Ukoliko imate u planu da preuredite kupatilo i razmišljate o zameni stare tuš kabine, izbor pravog paravana vam može pomoći da maksimalno iskoristite raspoloživi prostor i dobijete estetski odraz. 

Paravani za tuš kabine mogu biti instalirani direktno na podnožje ili na popločan pod. U svakom slučaju, sprečiće da se voda proširi po čitavom kupatilu. Da biste odabrali pravi paravan potrebno je da uzmete nekoliko ključnih stavki u obzir. Da li želite okvir, kakvo staklo vas interesuje, koji sistemi otvaranja, da li volite elegantne ručice i slično… Pa, hajde da vidimo…

Paravani za tuš kabine – sistem otvaranja i okviri 

Ukoliko volite da paravani za tuš kabine imaju okvire – na raspolaganju će vam biti puno opcija. Ipak, elegantni crni ram izgledaće fantastično. Ako s druge strane, preferirate da paravane bez okvira – budite sigurni da ćete vašem kupatilu dati moderan izgled, kakav god dizajn da odaberete. Sa paravanima za tuš kabine koji nemaju okvir možete učiniti da prostor izgleda prozračnije i veće. To je pogotovo korisno ukoliko kupatilu nedostaje širine i prirodnog svetla. 

Pored toga, za skučena kupatila – mogu biti korisni i klizni paravani. Istina je da će sa kliznim paravanima za tuš kabine biti potrebno više održavanja usled mogućnosti da se vlaga i plesni nakupe. Ali, ovakav sistem otvaranja pomoćiće vam da odlično iskoristite mali prostor i obezbedite vašem kupatilu luksuzni izgled. Zatim, možete odabrati standardne fiksne paravane – gde jedna strana tuša ima otvor. Ili sistem harmonike. Ovaj nestandardni izgled osigurava potpunu vodonepropusnost, bez obzira što se izlazak iz tuš kabine može smatrati blagom neprijatnosti. 

Ostaje vam da razmislite o konfiguraciji. Da li vam je potreban ugaoni paravan, zakrivljeni, polukružni, kvadratni i slično. 

Kakve materijale odabrati

Kada su u pitanju paravani za tuš kabine, treba istaći da se u proizvodnji uglavnom koristi staklo i akril. Oba materijala se dobro održavaju, ali staklo nudi više opcija. Možete odabrati najrazličitije nijanse stakla i teksture koje će odgovarati stilu enterijera. Na raspolaganju vam može biti prozirno kaljeno staklo, peskano ili natopljeno kiselinom. Peskano – matirano staklo, i ono natopljeno kiselinom, zavisno od vaših zahteva – može postati neprozirna opcija. Uz njih dobićete više privatnosti i imati dobro dizajniran prostor. 

Šta ako u kući postoji starija osoba ili sa invaliditetom

Ako instalirate paraven za tuš kabinu za stariju osobu, onu u invalidskim kolicima ili invaliditetom – onda razmislite o tome da sistem otvaranja bude dovoljno veliki kako bi tuširanje bilo sigurno. Starije osobe i oni koji se slabo kreću moraju imati lagan i fleksibilan pristup tušu. U tu svrhu možete naručiti tuš kabinu po meri, gde ćete odabrati materijale, završne obloge, oblik i slično. Prostor tuša možete opremiti sa mnogim pomoćnim, prilagođenim elementima koji će olakšati njegovo korišćenje. To mogu biti rukohvati, najrazličitiji držači i poboljšano osvetljenje. 

Koliko treba platiti da bi se imala veća funkcionalnost

Prilikom preuređivanja kupatila ili doma uopšteno, često nas zabrinjava cena. Mnogi traže najpristupačnije opcije i biraju isključivo tradicionalne modele jer uviđaju da oni koštaju jeftinije. To nije uvek rešenje. Moderno i naizgled luksuzno može biti za nijansu skuplje ali će pružiti veću funkcionalnost i izgled kupatila o kakvom se sanja. Ponekad je vredno platiti više paravan za tuš kabinu i dobiti zaštitu od kamenca, lakše održavanje i osećaj glamura.