Skijanje

Uprkos niskim temperaturama i snegu, zima u Srbiji je zaista čarobno iskustvo!

Ova sezona pruža jedinstvenu priliku da upoznate sve ono što naša zemlja ima da ponudi, dok je obavijena snežnim pokrivačem – od uživanja u zimskim sportovima do otkrivanja lokalne kulture i gastronomije.

Oni koji se opredele za zimovanje u Srbiji će u narednim redovima moći da pročitaju nešto više o najboljim lokacijama za idealan praznični odmor!

#1 Kopaonik – idealna praznična destinacija za aktivan odmor

Kopaonik, planina u centralnoj Srbiji i najveći planinski masiv u ovoj regiji, nudi izvanredne mogućnosti za skijanje, snowboarding i druge zimske sportove, te je nepogrešiv izbor ukoliko ste pristalica aktivnog odmora.

Visok je oko 2.017 metara i predstavlja naš najpoznatiji ski centar.

Na planini se nalazi 25 ski-staza, kao i 24 ski-lifta koji omogućavaju brz i jednostavan pristup. Na raspolaganju su vam i brojne druge aktivnosti, poput sankanja, klizanja i vožnje motornim sankama.

Za ljubitelje prirode, Kopaonik nudi predivne planinarske rute i mogućnost organizovanja izleta. Šume četinara preovlađuju na severnim padinama, dok su na južnim prisutni listopadni šumski kompleksi.

U večernjim satima, posetite neke od restorana koji nude tradicionalnu srpsku hranu i uživajte u toplini vina i rakije.

Famozni festival, „Kopaonik ski opening„, se održava početkom decembra svake godine, a posetioci mogu uživati u raznovrsnom muzičkom programu, učestvovati u sportskim takmičenjima i isprobati nove skijaške modele. 

Prema statistikama, festival godišnje poseti više hiljada ljudi.

Zimovanje

#2 Zlatibor – savršen praznični odmor za hedoniste

Zlatibor, poznat po svojim slikovitim pejzažima, je savršena destinacija za one koji žele da se opuste i istinski uživaju u prirodi..

Lociran u zapadnoj Srbiji i visok oko 1.496 metara,  Zlatibor važi za jednu od najpoznatijih turističkih destinacija u zemlji. Ova planina nudi mogućnosti za skijanje, ali i razne druge aktivnosti, poput sankanja i vožnje fijakerom. 

Takođe je poznat i po svojoj bogatoj kulturnoj i istorijskoj baštini, te posetioci mogu obići brojne muzeje, galerije i crkve. 

Jedna od najznačajnijih atrakcija na planini je muzej „Staro selo, koji predstavlja autentičnu etnografsku zbirku narodnog stvaralaštva i kulture ovog kraja. 

Pored toga, ovde su smeštene i brojne crkve i manastiri – možete posetiti čuvenu crkvu Pokrova Bogorodice u Jablanici, kao i manastrire Uvac i Dubrava.

Gurmane će obradovati i informacija da ovde možete i degustirati neke od lokalnih specijaliteta, poput kajmaka i pršute – garantujemo vam da se nećete razočarati!

Ukoliko ste pristalica mirnijeg odmora i želite da se u potpunosti izolujete od gradske buke i užurbanog stila života, preporučujemo vam da posetiti i obližnju planinu Zlatarona je idealna za one koji žele da uživaju u zimskim čarolijama i prelepom prirodnom ambijentu, “daleko od civilizacije”.

zimovanje u Srbiji

#3 Stara planina – doživite pravu zimsku idilu

Sa Stare planine, koja se nalazi na granici Srbije i Bugarske, pruža se pogled na neke od najlepših predela u zemlji – Pljinski i Čunguljski vodopadi, Draganov vir, kanjon Temštice, Zavojsko jezero i borove šume.

Stoga je neprevaziđena destinacija za ljubitelje planinarenja

Sa visinom od preko 2000 metara, Stara planina nudi izvanredne poglede na okolinu, a najviši vrh je Botev, oko 2.376 metara.

Gosti mogu uživati u opuštajućim šetnjama, izvanrednim lokalnim specijalitetima i đakonijama, kao i toplini kamina u jednoj od mnogobrojnih planinskih koliba. 

U oblasti Knjaževca, Svrljiga, se proizvodi specifično staroplaninsko jelo Belmuž, od mladog ovčijeg i kravljeg sira, kao i projinog brašna. 

Ukoliko planirate da vaš odmor provedete baš na ovoj destinaciji, naša topla preporuka je da isprobate pomenuti specijalitet, jer ga možete pronaći isključivo u ovom regionu.

Stara planina je izvanredan izbor za duži odmor sa najbližim članovima porodice ili romantičan vikend!

Najpoznatiji festival koji se održava na Staroj planini tokom zime je „Balkan fest„. Ova manifestacija okuplja brojne posetioce koji uživaju u bogatom kulturnom i zabavnom programu, kao i u domaćim gastronomskim delikatesima i piću. 

Festival se tradicionalno održava u februaru i privlači veliki broj turista iz celog regiona.

Na planini su smešteni i brojni manastiri, poput Poganovo, Sveti Đorđe i Temska

Ovde se nalaze i galerije i kulturni centri, među kojima je najpoznatiji Muzej Stare planine – on važi za unikatnu zbirku tradicionalnih predmeta, narodne nošnje i umetničkih dela, te verujemo da će vas artefakti jednostavno zaseniti.

Bez obzira da li ste ljubitelj zimskih sportova, prirode ili kulturnih atrakcija, u našem podneblju ćete pronaći destinaciju za vaš idealan praznični odmor.

Nadamo se da vam je ovaj blog tekst bio koristan, koliko i informativan, te da smo uspeli da vam suzimo izbor i pomognemo da se opredelite za savršenu destinaciju – Želimo vam ugodno putovanje i srećne praznike!