Tim na zajedničkom putovanju

U okiviru razvoja jedne firme, aktivnosti između kolega možda neće odjednom doprineti boljem funkcionisanju celog kolektiva, ali može značajno uticati na poboljšanje njihovih sposobnosti razmenom mišljenja u neobaveznoj komunikaciji, kao i njihovom zbližavanju i boljoj saradnji. 

Kako bi vaša kompanija postala prijatno mesto za rad, gde zaposleni znaju i one dobre ali i slabije strane svojih kolega, i trude se da uzajamno napreduju zarad ostvarivanja viših, korporativnih ciljeva, pročitajte tekst o tome zašto bi organizovanje tim bildinga trebalo da postane redovna praksa i u vašoj firmi.

Poverenje i sloga u timu kao znak uspešnosti

Običaj koji je ušao u sve redovne poduhvate svih većih i ozbiljnijih kompanija, prvi put se javio osamdesetih godina, prošlog veka, gde drugo nego u – Americi. Jedan od prvih, i zaštitnih znakova novog kapitalizma, učinio je da  udruživanje u neobavezne, dnevne i sezonske aktivnosti, postane popularno i kod domaćih kompanija.

Iako se koncept tim bildinga u našoj zemlji počeo razvijati relativno skoro, pokazao se kao sigurna i isplativa investicija prilikom razvoja kvalitetnih kompanija i biznisa koji obećavaju. Tim koji obećava ima izgrađeno poverenje među kolegama, umanjuje ili sasvim eliminiše sukobe i doprinosi uspešnoj poslovnoj saradji i komunikaciji.

Šta tim bilding donosi kompaniji?

Kako bismo napravili ekipu koja funcioniše, potrebno je stvoriti i uslove za razvijanje spona u njihovim odnosima. Ako želite da imate kolektiv koji raste, razvija se, a vaši zaposleni imaju snažan osećaj pripadnosti kolektivu i celoj firmi – okupljanje oko zabavno – rekreativnih aktivnosti  osnažiće i poboljšati međuljudske odnose, potrebne za postizanje novih i viših ciljeva.

Izvor je dobre komunikacije

Pod dobrom komunikacijom podrazumevamo aktivnosti koje kroz diskusiju omogućavaju zaposlenima dolazak do konstruktivnih rešenja, vrednujući svačije mišljenje. Poboljšava i učvršćuje odnos zaposlenih i poslodavca, kao i menadžmenta firme i zaposlenih.

Dobra je motivacija za rad

Što su vaši zaposleni slobodniji u izražavanju svojih ideja i stavova, veća je verovatnoća da ćete oformiti pouzdan tim, siguran u svoj rad, i sa željom za ostvarivanje novih ciljeva.

Timski duh među zaposlenima

Promocija i afirmacija kreativnosti

Odvođenje tima izvan kancelarijskog okruženja, i njihovo izlaganje novim iskustvima, prinudiće ih da razmišljaju izvan okvira svakodnevice, u susret novim, svežim idejama.

Učenje o brzom rešavanju problema

Iako je cilj unapređivanje odnosa i predupređivanje potencijalnih sukoba – razmirice su češće kada se mišljenja sukobe na otvorenom, u neobaveznom okruženju. Kolege koje rade zajedno kako bi rešile neki problem, razvijaju strateški i racionalni pristup problemu.

Oslobađa od predrasuda i ustezanja

Tim bilding aktivnosti povećavaju stepen poverenja kod zaposlenih. Ljudi u firmama ponekad mogu imati pogrešno mišljenje o svojim nadležnima, što može rezultirati nepoverenjem. Tokom tim bilding aktivnosti, šefovima se pruža prilika da se pokažu u svetlu kolega.

Kakve su aktivnosti pogodne za izgradnju boljeg tima?

Tim bilding aktivnosti u našoj zemlji pružaju veliku mogućnost za sopstveno i korporativno napredovanje, a razlog je taj što naša zemlja ima veliki broj pristupačnih lokacija za korporativnu zabavu na otvorenom. Ukoliko mislite da je za takav vid zabave prerano – slobodno u svoj svakodnevni, radni prostor uključite i različite društvene igre.

Veliki broj različitih sadržaja za aktivan i zanimljiv tim bilding koji jača timski duh pronaći ćete u sportskim zbližavanjima na kuglanju, streličarstvu, paintball-u, free climbing-u, avantura parku, laser tag obračunima, bilijaru, igrama na reci, pikadu, escape room misterijama, jahanju, fudbalu, basketu i mnogim drugim.

Za one nešto solventnije firme, koje svoje zaposlene žele naročito da nagrade, ili razmaze – dobar izbor su vikend putovanja u neku od evropskih prestonica – centara moderne, urbane misli i kulture. Neka se putovanje na poslovnu konferenciju pretvori u mini odmor, za dušu i telo (um), sa kojeg će vam se vratiti orniji za rad i dostizanje novih ciljeva.

Glavni cilj aktivnosti tokom tim bildinga je zbližavanje kolega i njihova motivacija na dalji rad. Imati efektivan i produktivan tim u frimi, naročito start up-u nije jednostavno postići, pa je važno od njih napraviti zadovoljnu grupu saradnika u prijatnom, poslovnom okruženju.